Det å skulle finne frem til det aller beste lånet uten sikkerhet som passer for deg, er ikke alltid så enkelt. Der ute er det mange ulike lånetilbud og mange forskjellige banker som tilbyr slike lån. Kan være mye å sette seg inn i da du skal velge det beste lånet.

Hva er lån uten sikkerhet?

Lån uten sikkerhet betyr at lånegiver ikke tar sikkerhet for lånet. Det er ikke et krav til deg å stille med eiendeler som for eksempel, bil, bolig eller båt. Bankene tar derfor en større risiko og har derfor høyere renter enn for eksempel, boliglån og billån. Rentene kan ligge et sted mellom 15 – 30%, avhengig av hvilket lån uten sikkerhet du velger.

Hvilke typer lån uten sikkerhet eksisterer?

Det finnes flere ulike former for lån uten sikkerhet er det der ute og det kan være vanskelig å vite hvilket du skal velge. De ulike lånene uten sikkerhet er: kredittkort, forbrukslån, smålån/mikrolån og refinansieringslån.

Kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort du kan bruke å handle med. Banken eier disse pengene og de er ikke dine når du bruker de. Når du bruker kredittkortet handler du dermed med kreditt som må betales tilbake i slutten av måneden. De fleste tilbydere har en rentefri periode på 20 til 60 dager.

Kreditten på kortet kan du også bruke til å overføre til din konto, så det trenger ikke bare bli brukt i butikk. Hvis du har kommet i en situasjon der en uforutsett utgift har oppstått som for eksempel at vaskemaskinen har blitt ødelagt, så kan et kredittkort være en lur løsning.

Når du vet at du kan betale tilbake innen 60 dager vil du ikke tape noen penger på å bruke dette kortet. Men om du ikke betaler i tide og rentene begynner å løpe så kan det bli en dyr kostnad. Et kredittkort kan gå opp til 100 000, noen tilbyr 150 000.

Smålån/mikrolån/SMS lån

Dette er lån uten sikkerhet med små beløp du kan låne for høy rente. Å ta opp et slikt lån anbefales ikke om ikke du har pengene straks klare til å betale smålånene veldig raskt. Her begynner rentene å løpe så fort du tar lånet i bruk. Vanlig lånesum er opp til 50 000 kr, og den effektive renten kan være på opptil 300 %.

Forbrukslån

Forbrukslånet er det lånet som de fleste forbinder med lån uten sikkerhet. Med et slikt lån kan du låne mellom 5 000 og 600 000 kroner til en relativt lavere rente enn kredittkort og smålån. De lånte pengene kan brukes etter eget ønske og mange bruker pengene til uforutsette utgifter, oppussing, reise eller innkjøp av for eksempel møbler og hvitevarer.

Refinansieringslån

En refinansiering kan være lurt å ta opp om du har tatt på deg mange ulike lån uten sikkerhet, i form av noen kredittkort, forbrukslån og eventuelt smålån. Med dette lånet kan du samle all din gjeld til ett større lån uten sikkerhet med bedre renter og betingelser enn det du har i dag.

Sammenligne lån uten sikkerhet

Når du har valgt det lånet uten sikkerhet som passer for deg, er du klar for å sammenligne de ulike lånene. Det er viktig å se på mer enn bare renter. Vurder også nedbetalingstid, totale kostnader og andre fordeler som følger med lånet. Dette kan være rentefri betalingsutsettelse, rabatter og avdragsfrihet på lånet.

Kredittkort

Har du landet på kredittkort er det viktig å vurdere spesielt fordeler du får med kortet. Enkelte tilbyr rabatt på drivstoff, andre igjen rabatt på kjøp i butikk og på nett. Andre igjen gir deg bonus og muligheten til å tjene poeng som kan veksles inn i en flyreise.

Forsikring er også noe som følger med kredittkortet. Betalingsforsikring og ID-tyveri forsikring er inkludert i så og si alle kredittkortene på markedet. De fleste tilbyr også reiseforsikring, slik at du er godt forsikret på reise. Vurder og rentene på kredittkortet, og sørg for at de tilbyr rentefri betalingsutsettelse.

Forbrukslån, smålån og refinansieringslån

Når det kommer til lån kan du med fordel søke om lån uten sikkerhet gjennom en lånemegler. Ved å bruker en lånemegler sender du inn en søknad om lån, som så sendes videre til flere tilbydere. Dette øker sjansene dine for å få innvilget lånesøknaden, og gjør det enklere for deg å sammenligne faktiske lånetilbud. Det er først etter at du har fått et tilbud du vet hva de faktiske kostnadene blir. Når tilbudene er inne, vurder både nominell og effektiv rente, nedbetalingstid og totale kostnader.

Oppsummering

For å finne det beste lånetilbudet er det viktig å vurdere ulike lånetyper. Vurder hva lånet skal brukes til, og hvor mye du har behov for å låne. Dette vil i hovedsak påvirke hvilket lån du kan søke om, siden nedbetalingstiden er maksimalt fem for lån uten sikkerhet.

Når du har funnet den lånetypen som passer din økonomi og ditt behov er det viktig å sammenligne. Se på ulike tilbydere, vurder fordeler knyttet til kredittkort, og se på renter og gebyrer på forbrukslån og smålån. Det beste lånet er det som gir deg mest for pengene, og minst mulig ekstra kostnader.