Hva er refinansiering?

Hva er refinansiering?

Du sliter med uoppgjort gjeld, sier du? Slapp av, du er i så fall ikke alene. Og dersom du ikke har gjeld opp etter nakken, så kan du tenke på at det finnes flere titalls tusener av nordmenn som sliter med å betale ned lånene de har tatt på seg. Enten det er snakk om bolig-, bil- eller forbrukslån som er sløst bort på det ene og det andre, så er vi nordmenn eksperter på å ta opp lån. Dessverre er ikke alle like gode på tilbakebetalingen, slik at refinansiering blir mer og mer vanlig. Derfor skal vi i denne artikkelen se nærmere på konseptet. Les også artikkelen hos Nordea som har informasjon om emnet.

Og hva er så refinansiering?

Refinansiering, i sammenheng med forbrukslån, er en skikkelig reddende engel for deg som har begynt å komme skeivt ut med kreditorene dine. Det er nemlig myntet på de som sliter med å betale ned gjeld, i form av at man tar opp et nytt lån for å slette gammel gjeld. Første gang man hører om dette er det kanskje vanskelig å forstå hvordan det kan gjøre saker bedre, men når man får det nærmere forklart vil man forstå hvorfor man kan spare store summer på å refinansiere gjelden sin.

Først og fremst må man tenke på hvorfor gjeld hos flere kreditorer er dyrt. Det kommer av rente- og gebyrkostnadene, som man må betale til hver enkelt kreditor. La oss si at man har to forbrukslån fra før, og et kredittkort som man aldri klarte å betale ned, da vil man måtte betale renter og gebyrer for hver enkelt låne sum. Hvis du velger å refinansiere, så vil du betale ned all denne gjelden. Da får du kun ett lån å forholde deg til, slik at du har minsket kostnadene med flere titalls prosent. Hvis vi ser for oss at du betaler 40 kroner i gebyrer til hver av de tre kreditorene nå, så vil det koste deg 120 kroner i måneden. Med et gunstig refinansieringslån, så vil denne kostnaden være nede i 30 kroner!

Allerede nå har du nok skjønt hvor bra det kan være med refinansiering. Dette er lån som er beregnet på de som sliter med gjeld, så betingelsene vil være ekstra gunstige. Refinansiering vil på ingen måte slette gjelden din eller gjøre deg gjeldfri, men det vil kunne gjøre deg gjeldfri langt raskere. Faktisk så kan det være snakk om flere år, dersom du har mye gjeld å bli kvitt. Pengene du sparer på renter og gebyrer kan du bruke på å nedbetale gjelden i stedet, og dermed få en mer fleksibel hverdag økonomisk sett.

Hvor får jeg refinansiering?

De aller fleste bankene på markedet tilbyr refinansiering til sine kunder. Det har blitt stor konkurranse om dette, og bankene har oppdaget det store markedet for «misligholdte lånekunder». Derfor vil de nærmest krangle om deg som kunde, og vi kan nevne store banker som Bank Norwegian, OPP Finans, GE Money Bank og Nordax som alle tilbyr deg refinansiering. Rentebetingelsene her er som regel også ganske gode, så vi anbefaler at du tar en nærmere titt.

Et eksempel på refinansiering

Du har nå fått en ganske grei forklaring på hvordan refinansiering fungerer, men det beste er naturligvis å se det med egne øyne. Derfor skal vi ta for oss et eksempel med Henrik på 25 år, som allerede i ung alder har kommet skeivt ut med kreditorer.

Lånesum

Gebyrer

Rente

Kostnader per måned

Forbrukslån 1

150 000

Kr 40,00

20,33%

kr 2157,00

Forbrukslån 2

60 000

kr 30,00

18,50%

kr 955,00

Kredittkort

20 000

kr 50,00

34,25%

kr 620,00

SUM

230 000

kr 120,00

kr 3732/mnd

Ser vi på eksempelet ovenfor, så må Henrik ut med hele 3732 kroner hver eneste måned – og da snakker vi bare om kostnader for gebyrer og renter. Lånet blir med andre ord ikke mindre, til tross for at han må ut med såpass mye penger månedlig. Ser vi for oss at han søker om refinansiering på hele beløpet – 230 000 kroner – og får en effektiv rente på 16,00 prosent, vil han måtte betale kun 2875 kroner/mnd i kostnader. Altså sparer han omtrent en tusenlapp hver eneste måned.

I løpet av et år vil det bety at han har spart nesten 12 000 kroner på å refinansiere, og disse pengene kan ene og alene brukes på å bli kvitt gjeld. Legger han til en ekstra tusenlapp selv, så kan han bli gjeldfri minst dobbelt så fort som om han ikke hadde refinansiert. Trenger du mer overbevisning?

Kilder: www.refinansiere.net

Stengt for kommentarer.