Det å søke forbrukslån er nå gjort helt på egen hånd. Du kan søke til flere banker bare ved å sende inn en søknad elektronisk. Svar kommer som regel i løpet av dagen.

Søk på nettet

Opplever du å ha for lite penger til ferien. Kanskje er det en annen ting som gjør at du trenger noen ekstra kroner kjapt? Reparasjonen av bilen ble kanskje høyere enn forventet eller så tar planlegging av bryllupet en vei som viser seg å bli dyrere enn først antatt.

Da er kan løsningen være å sende en elektronisk søknad om forbrukslån. Du kan sende inn en søknad om lån uten sikkerhet på bare noen få minutter med elektroniske søknadsskjemaer. Gjeldsregisteret og Skatteetaten kan sende over informasjon til bankene automatisk med samtykke. Det gjør at du kun trenger dobbeltsjekke at informasjonen stemmer, og søknaden behandles raskere.

Benytter du deg av en lånemegler eller agent kan du sende inn søknad om lån til flere banker samtidig. Dette øker sjansene dine for å få innvilget lån. Du får også muligheten til å sammenligne lånetilbud før du inngår avtale om lån. Lånetilbudet kan også signeres elektronisk med Bank ID, noe som gjør at bankene får signerte papirer i retur raskere og dermed kan overføre pengene tidligere enn ved manuell innsending. Normalt vil du oppleve å ha lånet på konto mellom en til tre virkedager.

Hvorfor forbrukslån

Det positive med et forbrukslån er at det ikke er noen krav til sikkerhet. Dermed trenger du verken stille med sikkerhet i bolig eller kausjonist. Banken krever heller ikke at du oppgir hva lånet skal brukes til. Det er opp til deg.

Du kan også betale ned fortere enn betalingsplanen til sier. Faktisk så kan du betale ned lånet samme dagen som du skulle få pengene på konto om du ønsker det.

Men ulemper er det selvsagt ved alt. Når du tar oppe et slikt lån som er uten sikkerhet, så blir renten høy. Hvis du sammenligner lån med sikkerhet og et forbrukslån så er renten bestandig høyere på forbrukslån. Kredittvurderingen som blir gjort når du søker om lån er den som avgjør om du får lån, og til hvilken rentesats. Hvis du har en høy score, er muligheten større for at du får bedre låneavtaler. Har du en lav score kan du få avslag eller høyere rente. Renten kan ligge på alt fra 5 – 23%.

Krav til låntaker av forbrukslån

Det er bestemte krav til deg som låntaker når det kommer til lån uten sikkerhet:

  • Aldersgrense 18 år, mange banker har en nedre grense på 20 år
  • Fast bostedsadresse i Norge, og ha bodd i Norge i minste tre år
  • Årlig inntekt på minst 120 000 kroner
  • Betalingsevne med en renteøkning på 5 %
  • Ingen betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker

Finanstilsynet stiller også noen krav til bankene når det kommer til å innvilge lån. Bankene kan ikke innvilge lån med mer enn fem års nedbetalingstid. Med mindre forbrukslånet brukes til refinansiering, da gjelder andre regler for nedbetalingstid. De kan ikke låne ut mer enn hva som tilsvarer fem ganger låntakers årlige inntekt.

Eksempel: Har du 120 000 kroner i årlig inntekt kan du maksimalt ha 600 000 kroner i samlet gjeld. Hvis du har lån fra før vil potensiell låneramme reduseres tilsvarende.

Selvstendig næringsdrivende og freelancere kan også søke om lån selv om de ikke har en fast inntekt. Er du selvstendig eller freelancer må du sende inn dokumentasjon om inntekt på lik linje som faste ansatte. Selvstendig næringsdrivende vil også bli bedt om å sende inn dokumentasjon på firmaets regnskap.

Oppsummering

Du kan enkelt søke om forbrukslån selv gjennom digitale lånesøknader på nett. Disse finner du hos nettbanken til din private bank, lånemeglere og sammenligningstjenester. Du kan søke lån hos flere banker samtidig, og få lånesøknaden vurdert av opptil 20 banker.